Bestlutsångest

Ja, här kommer mitt lilla "dilema"... Jag vet att det inte är aktivt, men jag försöker lista ut vad jag vill ha för hund när jag flyttar hemifrån.
Jag har flera olika raser som jag skulle kunna tänka mig att ha (de kommer i en lista med negativa och positiva saker och även bilder).
Mina krav på hunden är;
*hunden ska vara lite social av sig, alltså gilla människor och andra hundar så att man inte riskerar en skygg hund. och bjäbbig för t.ex. barn ( detta kan tränas såklart, men att den är snäll i naturen).
*hunden ska inte vara liten.
*Den ska helst inte fälla för mycket, men inget måste.
*Inte för stark jaktinstinkt då jag vill kunna ha hunden lös utan att den ska sticka efter vilt.
*Helst vara intelligent/arbetsvillig då jag vill hålla på med hundsporter såsom agility, lydnad, freestyle, frisbee etc. En stor hund får man göra något annat med, såsom sök eller andra bruksgrenar.
*Gärna en bra allround hund.
*Inte vara en ras som har för många rasbundna sjukdomar då det tillkommer höga försärkringar och i värsta fall många dyra veterinärsbesök och ett kort liv.
 
 
Här kommer då mina alternativa hundar!
 
Newfoundlandshunden
Positiva sidor:
denna hund har varit en av mina favorithundar sedan länge nu!
De är snälla mot allt och alla med bra socialisering, sociala, lugna inomhus, vackra, villiga att vara till lags, endast en rasbunden "sjukdom" och det är lederna. Men hej, det får alla stora hundar!
 
Negativa sidor;
 De har mycket päls som kräver mycket arbete, speciellt då dessa hundar gärna arbetar i vatten eftersom  de är vattenhundar (sådanna som simmar och har ett syfte vad gäller vatten). Men det är något jag kan ta mig igenom med tanke på att jag älskar rasen! De är också lite för stora för agility, men det går alltid att göra en annan aktivitet med dem.! Sedan kommer man til allt detta dräggel.. När de dricker vatten lär vattnet och drägglet flyga upp i taket! Det är nog det verkliga minuset med rasen.
 
Yorkshire terrier
 
Positiva sidor:
Den är intelligent, fäller inte, kan användas till agility, lydnad, freestyle osv. Även lätt att ta med överallt med tanke på att den är så liten. Inte så många rasbundna sjukdomar och lever länge!
 
Negativa sidor;
Jag har en känsla av att denna ras kan vara väldigt bjäbbig, den är liten..... Visst om det var Cocker Spaniel liten, men denna är VÄLDIGT LITEN och lätt att trampa på.. :/
Men jag antar att med rätt social träning kanske denna vove inte är så bjäbbig mot allt och alla. Visst, man får ju liksom ta som självklart att det lär bli lite sådant då detta är en terrier, men med motion och tex agility lär den bli lugnare. (Detta går då in på positiva saker!)
 
Bernese Mountaindog / Berner Sennen
 
Positiva sidor:
Den är stor, mjuk, härlig, arbetande hund, intelligent, snäll (med socialisering som med alla raser..) och såklart superfin!!!
 
Negativa sidor:
Den fäller (vilket jag kan stå ut med), men den största anledningen till att jag inte kan tänka mig ha den är för att den har riktigt många ärftliga sjukdomar..
 
Sankt Bernardshund
Denna hund har varit min favorit sedan jag var liten och kollade på Saltkråkan.
 
Poisitiva sidor:
Den är oerhört snäll, vacker, uppseendeväckande, mysig, energisk  inte så många rasbundna sjukdomar och stor!
 
Negativa sidor:
Den kan inte hålla på med agility, men kan såklart användas i andra grenar! Men det mest negativa är att denna ras börjar bli sönderavlad. Jag ser att fler och fler st bernardshundar har ett mer intryckt ansikte och hängigre käkar. De börjar tappa sin vackra karaktär, enligt mig. Sedan dräglar de lite för mycket.
 
Irländsk varghund
 
Positiva sidor:
de är stora, vackra, snälla och energiska.
 
Negativa sidor;
Den sägs ha rätt stark jaktinstinkt (vet ej om detta stämmer), den lär vara en hård nöt att träna och att dessa vovvar inte lever allt för länge. Men, booooi är de vackra!
 
Leonberger
 
Positiva sidor;
Denna hund är extremt vacker! En blandning av mina favvo-vovar! Newfoundland, S:t Bernard och Pyrenéerhunden. Alltman kan önska sig i en hund; snäll, intelligent, älskvärd sin familj.. Ja, som sagt, en blandning av mina favoritraser!! :D
 
Negativa sidor:
Den fäller, och sägs även ha lite vaktinstinkt i sig, men inget urpräglat. Vaktinstinkten kan ha både sitt plus och minus, som ni säkert förstår! Fällningen (denna ras fäller nog mest av alla hundar) kan också handskas;
man tar ut hunden utomhus och kammar den ca två gånger per dag så lär man hålla den mesta pälsen utanför hemmet.
 
Grand Danois / Great Dane
 
Positiva sidor;
de är snälla, kärleksfulla, stora, helt underbara..! Allt för vackra, är dem!
 
Negativa sidor;
De lever inte så länge, och det medkommer stora kostander vad gäller mat. De dräglar nog även rätt mycket.
De fäller nog lite grann, men till skillnad från de långhåriga fastnar håret i soffor och kläder och är nästan omöjliga att få bort! Man måsteäven vara noga med att hunden tar det lugnt i upp till en timme efter att de har ätit så att magen inte slår knut på sig själv. Detta kan leda till döden om det inte fixas med detsamma hos en veterinär.
 
 
Borzoi
 
Positiva sidor;
otroligt vackra, snälla, härliga sällskapshundar. Vet tyvärr inte så mycket mer om denna ras, men jag tycker att denna ras är otroligt vacker!
 
Negativa sidor;
Den har jaktinstinkt, men det är i Sverige olagligt att jaga med denna ras. Även denna ras kan vara en hård nöt att knäcka om man vill vara aktiv i t.ex. freestyle och agility.
 
 
Greyhound
 
Positiva sidor;
den är snäll, social med sin flock (vet inte hur den är med "främlingar"), lekfull, energisk utomhus och soffpotatis inomhus, en ras med hög mankhöjd.
 
Negativa sidor;
Den har stark jaktinstink och jagar med blicken, vilket betyder att den följer bytet tills hunden inte längre ser föremålet. Detta kan då bli svårt då detta är världens snabbaste hundras. Pälsen är även mycket kort, vilket betyder att den lätt fryser, pälsen fastnar överallt och har en tendens att stickas. Även såsom Grand Danois, kan den få "bloat", att magen vrider sig om den har mat i magen.
 
 
Australian Shepherd
 
Positiva sidor;
Den är vacker, extremt arbetsvillig och intelligent, kärleksfull till flocken, mellanstorlek - alltså lätt att ta med överallt. Jag tänkte på en Border Collie, men jag känner att de är lite för extrema.... Då hittade jag denna ras! De säger att det är som en "less tense" border collie vilket jag gillar!
 
Negativa sidor;
av det jag har läst runt lite, både på SKK:s raslista och på forums så har denna hund en tendens för att vara lite skrajsen av sig.
Den har en stark vall- och vaktinstinkt vilket är lite si och så med.. Den kan börja valla bilar, fåglar, katter, andra hundar och även barn om den är lös och inte får utlopp för sin vallningsenergi. Jag känner inte heller rasen så bra då jag inte har träffat några Aussies, och har då svårt att veta o denna ras är något för mig.
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentarer

Designen är gjord gratis av: Designbloggar

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0